top of page
endiamosis_parents_teams_haidari.jpg

Ομαδικά προγράμματα για Γονείς

Ψυχοεκπαιδευτική Ομάδα «Όρια & Επικοινωνία»

Ο συνήθης λόγος που οι γονείς στις μέρες μας δεν απολαμβάνουν την γονεϊκότητα είναι τα όρια.

 

Επηρεασμένοι, πολλές φορές, από τον τρόπο που μεγάλωσαν οι ίδιοι θεωρούν πως η επιβολή της πειθαρχίας θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και όταν τα παιδιά αντιστέκονται σε αυτό βλέπουμε να αναδύονται στους γονείς συναισθήματα θυμού και απόγνωσης.

Στον χειρισμό των εντάσεων γονέων - παιδιών συχνά διακρίνονται δυο τρόποι διαχείρισης :

  • Στον πρώτο, οι γονείς συχνά παίρνουν προσωπικά την άρνηση του παιδιού ή την επιμονή του σε αυτό που θέλει και  νιώθουν απόρριψη, οπότε και εκφράζονται με απειλές και τιμωρίες. Εν τέλει, συνήθως τα παιδιά υπακούν, όμως το αποτέλεσμα είναι να αναπτύσσουν φόβο για τον γονιό και αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους. Οι γονείς καταλήγουν συνήθως να νιώθουν ένοχοι και ανεπαρκείς μετά από τέτοιες συγκρούσεις.

  • Στον δεύτερο τρόπο, οι γονείς προκειμένου να αποφύγουν το ξέσπασμα του παιδιού και την σύγκρουση μαζί του, ακολουθούν όλα τα “θέλω” του, ακόμα και όταν αυτά είναι σε κάποιο βαθμό ακατάλληλα. Τα παιδιά καταλήγουν να νιώθουν ανασφάλεια, να γίνονται αυτά με έναν τρόπο “αρχηγοί” της οικογένειας, να έχουν δυσκολία να συσχετιστούν με άλλα παιδιά και να καταλήγουν απο τους ενήλικες με την ταμπέλα του ¨χειριστικού παιδιού¨.

Στην ψυχοεκπαιδευτική ομάδα ¨Όρια και Επικοινωνία¨ δουλεύουμε με τους γονείς τις δυσκολίες του να τεθούν τα όρια αλλά και τον τρόπο που μπορούν να τα θέσουν. Εκπαιδεύονται στο να αναγνωρίζουν τι δυσκολεύει τους ίδιους και πως μπορούν να θέσουν σωστά τα όρια ώστε να διατηρούν μια ισορροπημένη και υγιή σχέση με τα παιδιά τους. Ακόμα, μέσα από βιωματικές ασκήσεις οι γονείς μαθαίνουν σε πρακτικό επίπεδο πως να θέσουν τα όρια και να επιλύσουν τυχόν δυσκολίες που προκύπτουν.  

 

Οι συναντήσεις είναι 8, με διάρκεια 2 ωρών και είναι κλειστού τύπου  (δεν επιτρέπεται η είσοδος νέου μέλους μετά την έναρξη της ομάδας)

 

 

Ψυχοεκπαιδευτική Ομάδα «Πως φέρομαι στον Έφηβο» 

Οι συγκρούσεις και οι εντάσεις αποτελούν ένα συχνό πρόβλημα ανάμεσα στους γονείς και το παιδί τους στην περίοδο της εφηβείας.

 

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα στη ζωή όλων μας. Έχουμε το δικαίωμα  να νιώθουμε θυμωμένοι, αλλά το σημαντικό είναι πως διαχειριζόμαστε το θυμό, τον εαυτό μας και την επικοινωνία με τους άλλους. 

Οι αιτίες που οδηγούν έναν έφηβο σε νευρικότητα και εκρήξεις θυμού μπορεί να είναι πολλές. Μπορεί να οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα του, οι οποίες προκαλούν έντονες και γρήγορες αλλαγές στη διάθεση, μπορεί να οφείλονται στο στρες ή στην προσωπικότητα του παιδιού ή τέλος μπορεί να οφείλονται στα πρότυπά του (τρόποι έκφρασης των γονιών και των σημαντικών άλλων προσώπων.

 

Οι έφηβοι συχνά αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στην νέα ανάγκη τους για αυτονομία από το οικογενειακό πλαίσιο και στην παλαιότερη συνήθειά τους για αναζήτηση προστασίας σε αυτό.

Σκοπός της ομάδας ¨πώς φέρομαι στον έφηβο¨ είναι να αναγνωρίσουν και να  επικοινωνήσουν οι γονείς τις δυσκολίες τους στην σχέση τους με το έφηβο παιδί τους και στη συνέχεια να εκπαιδευτούν ώστε να βρίσκουν εναλλακτικές λύσεις στην επίλυση συγκρούσεων και την αντιμετώπιση των εντάσεων που βιώνουν.

 

Τέλος, θα μάθουν για τις εγκεφαλικές και συναισθηματικές λειτουργίες και ανάγκες του έφηβου ατόμου, ώστε να είναι σε θέση να κατανοούν ευκολότερα την κατάσταση που αντιμετωπίζουν κάθε φορά.

 

Οι συναντήσεις είναι 8, με διάρκεια 2 ωρών και είναι κλειστού τύπου  (δεν επιτρέπεται η είσοδος νέου μέλους μετά την έναρξη της ομάδας)

 

Θεραπευτική Ομάδα «Διαχείριση Συναισθημάτων – Επικοινωνία & Αυτοβελτίωση»

 

Το σημαντικότερο και ταυτόχρονα δυσκολότερο μέρος της γονεϊκότητας είναι η εσωτερική μάχη που δίνει ο γονιός για να καταπολεμήσει τα προσωπικά του βιώματα και κυρίως αυτά που δεν θέλει να περάσει στο παιδί του.

 

Είναι σύνηθες για τους γονείς να νιώθουν ότι μεγαλώνοντας τα παιδιά τους ανασύρονται στους ίδιους σκέψεις, συναισθήματα και δυσκολίες που δεν μπορούν εύκολα να διαχειριστούν. Πολλές φορές οι πράξεις των γονέων προς τα παιδιά τους καταλήγουν να τους δημιουργούν ενοχές. 

 

Η ομάδα ¨Διαχείριση συναισθημάτων - επικοινωνία και αυτοβελτίωση¨ έχει διπλό στόχο:

  1. την διερεύνηση του εαυτού και

  2. την ενίσχυση της γονεϊκοτητας και της επικοινωνίας, έχοντας πρώτα κατακτήσει μέρος της αυτοβελτίωσης.

Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα ασφαλές πλαίσιο στήριξης μέσα στο οποίο το κάθε μέλος να μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα, να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και να αποδεχτεί όλες τις πτυχές της προσωπικότητάς του.

 

Ακόμα η ομάδα έχει ψυχοεκπαιδευτικό και καθοδηγητικό χαρακτήρα με σκοπό να προτρέψει σε πιο αποτελεσματικά μοντέλα γονικής συμπεριφοράς. Με τη βοήθεια των συντονιστών και την αλληλεπίδραση με την ομάδα, οι γονείς εμπλουτίζουν τις δεξιότητές τους στην αντιμετώπιση πρακτικών αλλά και συναισθηματικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν με τα παιδιά τους και ενισχύονται στον ρόλο τους για μια πιο αποτελεσματική επικοινωνία μέσα στην οικογένειά τους. 

 

Οι συναντήσεις είναι 8, με διάρκεια 2 ωρών και είναι κλειστού τύπου  (δεν επιτρέπεται η είσοδος νέου μέλους μετά την έναρξη της ομάδας)

 

Ομάδα ‘Νέοι γονείς – Νέοι ρόλοι και προκλήσεις ’

Ο ερχομός ενός παιδιού, αλλάζει την  δυναμική της οικογένειας. Νέες σκέψεις, συναισθήματα και προκλήσεις είναι κάποια από τα θέματα που απασχολούν όλους τους γονείς νέους και μη.

Στην ομάδα ‘Νέοι γονείς – Νέοι ρόλοι και προκλήσεις’ καλωσορίζουμε όλους τους γονείς που αισθάνονται την ανάγκη να μοιραστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και αποζητούν ψυχολογική υποστήριξη και γνώσεις..

 

Πρόκειται γα μία ομάδα, όπου οι γονείς έχουν την δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις  και συναισθήματα, να ενημερωθούν για θέματα ανάπτυξης των παιδιών τους και για την υγιή ανάπτυξη της σχέση τους μαζί του, σε ένα ζεστό και μη επικριτικό περιβάλλον. Η ομάδα περιέχει ψυχοεκπαιδευτικό περιεχόμενο και βιωματικές ασκήσεις, οι οποίες συντελούν στην ανάπτυξη του γονεϊκού ρόλου.  

Ενδεικτικοί στόχοι της ομάδας μας:

  • Η κατανόηση των δυσκολιών του νέου ρόλοι και οι τρόποι διαχείρισης τους

  • Η βοήθεια στην ανάπτυξη ενός υγιούς προτύπου γονεϊκότητας, απομακρύνοντας προσωπικά αρνητικά βιώματα, που δεν θα θέλατε να επαναληφθούν κατά την διαπαιδαγώγηση του παιδιού σας

  • Αυτοφροντίδα: εστίαση στην προσωπική ψυχική υγεία, ανάπτυξη της προσωπικής αυτοπεποίθησης

  • Ανάπτυξη ισορροπημένης σχέσης με το παιδί, απομυθοποίηση της ‘τέλειας μητέρας’ ή του ‘τέλειου γονέα’

  • Επιτυχής διαχείριση άγχους ή καταθλιπτικών συναισθημάτων

  • Ανατροφοδότηση και ψυχολογική υποστήριξη από την ομάδα

Η ομάδα πραγματοποιείται σε 10-12 συναντήσεις, από 2 θεραπευτές, τα θέματα έχουν την δυνατότητα να αναπροσαρμοστούν, βάσει των αναγκών της εκάστοτε ομάδας.

Για Παιδιά: Services
bottom of page