top of page
endinamosis_parents_haidari.jpg

Ομαδικά προγράμματα για Ενήλικες

Ομάδα «Διεκδικητικότητα»
 

Η διεκδικητικότητα είναι μία δεξιότητα επικοινωνίας, η οποία σας βοηθάει να παρουσιάζετε ξεκάθαρα τις σκέψεις σας και τα συναισθήματά σας, με σεβασμό προς τον εαυτό και τους άλλους.

 

Η διεκδικητικότητα βασίζεται στην αρχή ότι κάθε άτομο έχει δικαιώματα που δεν εξαρτώνται από την κοινωνική του θέση ή ιδιότητα. Δεν αποτελεί καταπάτηση των δικαιωμάτων των άλλων.  Συνεπώς, όλοι έχουμε το δικαίωμα να εκφράζουμε την άποψή μας, αλλά μόνο αν γνωρίζουμε τα δικαιώματα και τις ευθύνες μας, μπορούμε να επικοινωνήσουμε εποικοδομητικά με τους άλλους.

 

Στο κέντρο μας πραγματοποιείται ομάδα με σκοπό την ανάπτυξη της δεξιότητας της διεκδικητικότητας. Πραγματοποιείται σε 10 εβδομαδιαίες συνεδρίες, από 2 θεραπευτές, με κατεύθυνση την γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία.

 

Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχετε την δυνατότητα να αναπτύξετε τις δεξιότητες επικοινωνίας σας,  να αναγνωρίσετε τις προσωπικές σας δυνατότητες, τα όρια και τις αδυναμίες σας. Ακόμη, σας βοηθά να βελτιώσετε την ποιότητα των σχέσεων σας, να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση σας και να κερδίζετε τον σεβασμό των άλλων. Ακόμα, θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις ικανότητες σας να παίρνετε αποφάσεις.Μία αρχική ατομική συνέντευξη θα απαιτηθεί πριν την ένταξη κάθε μέλους στην ομάδα.

 

Ομάδα «Διαχείριση του Άγχους»
 

Το  άγχος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που νιώθουμε όλοι. Η πληθώρα όμως των προβλημάτων, όπως είναι η οικονομική κρίση, η ένταση της καθημερινότητας, οι υποχρεώσεις, οι σχέσεις μας με τους ανθρώπους, εντείνουν το άγχος μας, το οποίο βιώνουμε με αισθήματα νευρικότητας, ανησυχίας και εκρήξεις θυμού. Αν και όλοι αισθανόμαστε άγχος, συχνά δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι, τι το προκαλεί και πώς να το διαχειριστούμε.

Στο κέντρο μας παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής σε ομάδα για την διαχείριση του άγχους. Σκοπός της ομάδας είναι να μειωθούν τα αρνητικά συναισθήματα (δυσφορία, ανασφάλεια), τα σωματικά συμπτώματα (ταχυπαλμία, πόνοι στο στομάχι κ.ά) και να χρησιμοποιηθούν νέοι τρόποι διαχείρισης του σε επίπεδο συμπεριφοράς.

 

Η διαχείριση του άγχους πραγματοποιείται μέσα από την ψυχοεκπαίδευση και συζητήσεις γύρω από το άγχος. Ακόμα πραγματοποιούνται βιωματικές ασκήσεις (role playing) και τεχνικές χαλάρωσης (διαφραγματική αναπνοή και νευρομυϊκή χαλάρωση).

 

Πραγματοποιείται σε 12 εβδομαδιαίες συνεδρίες, από 2 θεραπευτές, με κατεύθυνση την γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία.Μία αρχική ατομική συνέντευξη θα απαιτηθεί πριν την ένταξη κάθε μέλους στην ομάδα.

 

Ομάδα «Αντιμετώπισε την Κατάθλιψη»

Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

 

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να εμφανίζονται σωματικά ή στη διάθεση και συνήθως διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η κατάθλιψη συχνά εμφανίζεται με την απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης. Συνήθως βιώνεται με έντονη και ανεξήγητη κούραση, καθώς και με αισθήματα αναξιότητας και ενοχής.

 

Τα αρνητικά συναισθήματα (θλίψη, μελαγχολία) αρχίζουν να επικρατούν καθημερινά και το άτομο αποσύρεται από τις κοινωνικές και διαπροσωπικές του σχέσεις. Ακόμη, νιώθει αβοήθητο, ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο και βιώνει έντονη απελπισία.

Στο κέντρο μας παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής σε ομάδα για την διαχείριση της κατάθλιψης. Σκοπός της ομάδας είναι να μειωθούν τα αρνητικά συναισθήματα (θλίψη, μελαγχολία). Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με την ανάπτυξη νέων πιο λειτουργικών τρόπων σκέψης και με την υιοθέτηση λειτουργικότερων συμπεριφορών.

 

Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης πραγματοποιείται μέσα από την ψυχοεκπαίδευση και συζητήσεις γύρω από αυτήν. Ακόμα, πραγματοποιούνται βιωματικές ασκήσεις και συμπεριφορικές τεχνικές για την κινητοποίηση του ατόμου να ενταχθεί και πάλι σε δραστηριότητες και να συνάψει σχέσεις.

 

Επιπλέον σημαντικά κομμάτια που αναφέρονται στην ομάδα αποτελούν η ανάπτυξη ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, η σωστή υγιεινή ύπνου και η ενίσχυση της αυτοφροντίδας.

Η ομάδα διεξάγεται σε 12 εβδομαδιαίες συνεδρίες, από 2 ψυχοθεραπευτές, με κατεύθυνση την γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία.Μία  αρχική ατομική συνέντευξη  θα απαιτηθεί πριν την ένταξη κάθε μέλους στην ομάδα.

 

Ομάδα «Αυτογνωσία & Αυτοβελτίωση»

Στις μέρες, το άγχος, οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής και η συναισθηματική απομόνωση έχουν μειώσει την δυνατότητα της ουσιαστικής επικοινωνίας με θετική ανατροφοδότηση και υποστήριξη.

 

Η ομάδα αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης πραγματοποιείται με σκοπό την εξερεύνηση του εαυτού, την προσωπική έκφραση και το «μοίρασμα» σκέψεων, συναισθημάτων και εμπειριών, μέσα σ’ ένα ασφαλές και ζεστό περιβάλλον. Μέσα από την ομάδα δίνεται η δυνατότητα να εκφραστούν προσωπικά βιώματα, να διερευνηθούν εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης των συνθηκών της ζωής, να αναπτυχθούν οι διαπροσωπικές σχέσεις και οι δεξιότητες επικοινωνίας.

 

Ακόμη, βοηθά το άτομο να εμβαθύνει την αυτογνωσία του, να ενισχύσει την προσωπική του εξέλιξη, να επιφέρει αλλαγές στην ζωή του, στις σχέσεις του και να κατακτήσει τους στόχους του.

Το άτομα που ενδιαφέρονται για την ομάδα, χρειάζεται να δώσουν μια αρχική συνέντευξη και στη συνέχεια να κάνουν κάποιες ατομικές συναντήσεις προκειμένου να διερευνηθεί αν η ομάδα είναι κατάλληλη, βάσει των θεμάτων που τους απασχολούν.

Για Παιδιά: Services
bottom of page